Moha vegetáriánus és vegán honlapja

Vega kutya

Miért kéne a kutyáknak vegetáriánusnak, vegánnak lenni?

Hogyan legyen vegetáriánus a kutyám?

Biztos gyakran hallod: "De a kutyák ragadozó állatok, és a ragadozóknak szükségük van húsra." A valódi tények azonban nem ennyire egyszerűek.

Ha már vegetáriánus vagy, akkor ismered a vegetáriánus ételeket. Egy kis józan ésszel a saját ételeidet könnyen lehet igazítani az állatok igényeihez.


Bevezetés

De kell nekik hús, nem?

Biztos gyakran hallod: "De a kutyák ragadozó állatok, és a ragadozóknak szükségük van húsra."

A valódi tények azonban nem ennyire egyszerűek.

Igen, a kutya a fogazata alapján húsevő – a mi kutyáink viszont már rég nem vadásznak. Nekünk, férfiaknak is van mellbimbónk, mégse ragaszkodunk hozzá, hogy megtaláljuk a módját a használatuknak. A kutya foga olyan, amilyen – és azt fogja megenni, amit adunk neki. Az egészben a lényeg, hogy nem bizonyos táplálékra, hanem bizonyos tápanyagokra van szüksége.

Tudományos kutatásokban leírják az úgynevezett "csak hús tünetegyüttest". Ha az állatokat kizárólag hússal etetik, (kiegészítő vitaminok és ásványok adása nélkül), akkor a csontjaik puhák lesznek, legyengülnek, és meg is halhatnak. Ezt az állapotot a megfelő mennyiségű kalcium, jód, A vitamin és B1 vitamin hiánya, valamint a foszfor és kalcium nem megfelelő aránya okozza. A húsban nincs elég kalcium. A természetes táplálék sokkal változatosabb. A vadon élő macskák és kutyák nem csak színhúst esznek, de csontot (gazdag kalcimban) a belsőségeket és a beleket is a bennük lévő növényi részekkel együtt.


Miért kéne a kutyáknak vegetáriánusnak lenni?

Bár az embereknek millió és egy okuk van arra, hogy vegánnak álljanak, azért érdemes tisztában lenni vele, hogy többnyire állatjogi ideológiák vezérelnek minket. Persze, mindig akad, aki egészségi okokból vált tejtermékről mandula-, rizs- vagy szójatejre, és nyilván előfordul, hogy valakit egyfajta trendként érdekel a veganizmus, és még csak ismerkedik vele. Ám a meggyőződéses vegánok számára egész egyszerűen elképzelhetetlen, hogy húsalapú élelmiszert vásároljanak – hiszen ezzel éppen úgy támogatják a nagyüzemi állattartást és a vágóhidakat, mintha ők maguk fogyasztanának húst. A hardcore vegánok nem viselnek bőrt és gyapjút, így tiltakozva az állatok kihasználása ellen. Hogyan is engedhetnék meg maguknak akkor azt, hogy húst vásároljanak a kutyájuknak? Gyakran találkozunk negatív véleménnyel, mely szerint egy vegán ne fogadjon be kutyát, ha egyszer nem akarja hússal etetni, ám egyrészt sokan közülünk még húsevő korunkban fogadunk be állatot, másrészt pedig rengeteg vegánnak, sőt nem vegánnak is meggyőződése, hogy a kutya valójában remekül elvan gabona, zöldség és hüvelyes alapú tápanyaggal.

Igen, egy kutya olyan közeli genetikai rokonságban áll a farkassal, hogy akár egészséges utóduk is születhet. Ugyanakkor nem kell ahhoz Kiplingnek lenni, hogy az ember történeteket halljon állatokkal és emberekkel gyengéden és kedvesen bánó vadállatokról. Vegetarianizmust választó rókákról, mi több, oroszlánokról is olvashatunk, láthatunk videókat, és józan paraszti ésszel sem nehéz átlátni, hogy egy csivava vadászösztönei remekül kimerülnek a csipogós labda hajszolásában – nincs szükségük arra, hogy vérengzést rendezzenek a nappaliban.

Még állami támogatással is, nagyon drága a hús gazdasági szempontból. A marháknak, birkáknak, csirkéknek, nyulaknak, disznóknak és halaknak még nagyobb árat kell fizetni: az életüket adják, ami sokszor rövid, és az intenzív tenyésztés körülményei közé bebörtönözve töltik. Az importált hús származhat olyan országból, ahol a mészárszékek rendkívül kegyetlen módszerekkel dolgoznak. Egy elhagyott kutyát megmenteni az elpusztítástól valóban jó cselekedet, de bizonyos mértékig elveszti a célját, ha ezért az állatért egy másikat ölnek meg. Továbbá a húsevés által meghosszabbodik az emberi szenvedés világszerte.

Míg a világ fele éhezik, mi továbbra is állatokat tenyésztünk. Ez nem hatékony módszere az élelemtermelésnek, mert az állatok által elfogyasztott élelemnek csak kis hányadából lesz végül fogyasztható hús és tejtermék. Ha a már meglévő földeken közvetlen felhasználásra termelnének növényeket, az jelentős mértékben megnövelné a hozzáférhető nélkülözhetetlen tápanyagok mennyiségét.

Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a különböző kutyaeledelekben felhasznált hússzármazékok többnyire vágóhídi hulladékból készülnek, plusz azok az élőlények, akiknek a holttestét felhasználják életük során antibiotikumokat, illetve aromákkal és ízfokozókkal teli takarmányt kapnak, amik a szervezetükben (belsőszervekben és a húsukban is) megmaradnak. Ehhez jön még hozzá az adott táp, eledel legyártása, amelynek során szintén ízfokozók, aromák, állagjavítók kerülnek a kutyaeledelbe, amelyek aztán a kutya szervezetében jelennek meg. Ezek után ne csodálkozzunk, ha a kutyák közt is egyre hamarabb és durvábban ütik fel a fejüket az embereknél is tapasztalt civilizációs betegségek, amelyek az étkezésből fakadóan jelennek meg.


Alapelvek

Ha már vegetáriánus vagy, akkor ismered a vegetáriánus ételeket. Egy kis józan ésszel a saját ételeidet könnyen lehet igazítani az állatok igényeihez. Változatos ételeket adj: valószínűtlen a hiányállapotok kialakulása, ha a táplálékok széles választékát etetjük. Figyeld meg, hogy milyen ételeket kedvel a kutyád vagy egyéb állatod, és melyiktől van jól. Készíts neki étvágygerjesztő ételeket, az íz és a szag nagyon fontos!

Hasznos tudni, hogy a kutyák kedvelik az élesztős dolgokat. A Marmite nevű készítménnyel (nálunk is kapható) ízesített étel (mint pl a texturált szója) vonzóbb számukra, és még extra B vitaminhoz is jutnak. (A sörélesztő pelyhet is bele lehet keverni, de az kevésbé vonzó nekik. Viszont sok fehérje és B vitamin van bennük. Árulják "normális" kutyáknak is táplálékkiegészítésnek.)

A kutyák gyakran kedvelik, ha kis mézet keverünk az ételükbe, pl gabonapelyhekhez. Ugyanakkor figyelj oda, hogy minden fontos tápanyag benn legyen a kínált ételekben: fehérje, szénhidrát, zsírok és olajok, vitaminok, ásványok stb.

Ha az állat virul, akkor minden rendben. (Ha húst vagy tápot eszik, akkor is csak erre figyelünk.)

Ha probléma van, mint pl tartós hasmenés, hányás vagy viszketés, akkor lehet, hogy allergiás valamelyik táplálékra. Próbáld meg megfigyelni, hogy mire, és azt iktasd ki az étrendjéből. De ha csak időnként fordul elő hányás, az normális lehet. Kerüld a csípős és erősen fűszeres ételeket, mert irritálhatják az emésztőrendszert. A főtt ételt ne add túl forrón. De egyenesen a hűtőből se adj enni, a túl hideg étel sem jó.

Ne felejtsd el, hogy a kutyák emésztőrendszere rövid, és lehet, hogy nem tolerálja jól a nagy mennyiségű rostos ételt. Azonban szükségünk van a nekik megfelelő rost mennyiségre. (Zöldségek, korpa, teljes kiőrlésű gabona, nyers gyümölcs.)

Ha megfőzzük a rostos zöldséget (15 perc forralás), az lebontja a rostokat, és könnyebben emészthetővé teszi, de a túl hosszú főzés tönkre teszi a vitaminokat, főleg a thiamint. (valamelyik B vitamin)

A nyers rost megtölti a gyomrát, csökkenti az éhségérzetet, és stimulálja a székletürítést, ezért némi reszelt vagy aprított nyers zöldség adása hasznos. (Az ételbe kevert darabos zöldséget nem szokták megrágni, jobb apróra reszelni, vagy turmixolni.)

Némely kutyánál a krumpli irritálja az emésztőrendszert. (Nálunk kimondottan jó hatású.)

A túl sok cukor és édes étel elhízást, cukorbetegséget, emésztési problémákat és fogszuvasodást okoz.


Mit esznek?

Az Angliában élő vegetáriánus kutyák tulajdonosai által nyújtott részletek alapján, a kutyák kedvelték a következő étrendet, és viruló egészségben vannak.

Ez azonban csak egy általános útmutató, és a te kutyád igényeihez kell igazítani.

Felnőtt kutyák

Általában napi két étkezés megfelelő, egy kisebb reggeli, és egy nagyobb délutáni-esti. A kisméretű kutyáknak megfelelőbb lehet a napi 3-4 étkezés.

Reggeli (reggel -délelőtt).

Általában teljes kiőrlésű gabonaféle, mint pl. müzli, vagy tejben főtt kása. Ha szükséges, lehet ízesíteni egy kis mézzel, vagy szárított élesztővel (sörélesztő) ízlés szerint.

Vacsora (délután-este) - válogatás a következőkből.

Reszelt sajt, túró, diófélék, texturált szója, főtt lencse és egyéb babfélék, különösen a sült bab. (ez egy mexikói étel, nálunk nemigen ismert.)

Együtt a következőkkel:

Nyers vagy főtt zöldségek aprítva, reszelve, pl sárgarépa, karfiol, stb

Egyéb megfelelő ételek:

 • Nyers vagy szárított gyümölcs, feldarabolva. (Egyes kutyák kimondottan szeretik, mások rá se néznek.)
 • Teljes kiőrlésű kenyér frissen vagy pirítva. Vajjal, különféle pástétomokkal, olajjal.
 • Barna rizs, mindenféle csírák.
 • Ne felejtsd el, hogy a kutyáknak szüksége van valamilyen kemény ételre, hogy rágjanak és eddzék a fogaikat. Ha nem rágnak eleget, az fogkő és laza fogazat kialakulásához vezet. A kutyák szívesen rágcsálnak nyers egész sárgarépát, enyhén megsütött káposzta torzsát, műanyag csontot, nyers egész almát, és kemény teljes kiőrlésű kutyakekszet.
 • Egy közepes méretű kutyának, mint pl cocker spaniel naponta egy teáskanálnyi nyers olaj, pl. napraforgó (hidegen sajtolt olaj a legjobb), a szájába adva, vagy az ételébe keverve segít az esszenciális zsírsavak bevitelében, és jót tesz a bundájának. Az olajat sötét hűvös helyen zárt üvegben kell tárolni (ha lehet hűtőben) hogy a zsírsavak oxidációját megelőzzük. Néhány kutyánál az olaj hasmenést okozhat, akkor csökkenteni kell a mennyiségét.

Kölykök

8 hetes korig

Körülbelül három hetes korukig anyatejen élnek.

Körülbelül hét-nyolc hetes korukig szopnak, de ez alatt az idő alatt fokozatosan növelve a mennyiséget, kiegészítésül egyéb ételt is kapnak. Három hetes kortól (ha szükséges korábban) kínáljunk kis tál tejet, időnként bébi gabonapehellyel vagy finomra őrölt gabonapehellyel sűrűbb masszává keverve. (esetleg egy kis szárított sörélesztővel ízesítve, hogy több B vitamint kapjanak.)

Kicsit később kínálj egyéb ételeket is a listáról. Kezdetnek könnyen emészthető ételt, mint túró vagy lágy. Ha valamelyik étel hasmenést okoz, azt egy ideig mellőzük. Kevés ételt kínálj, naponta öt-hat alkalommal, mert a kicsi kutyák nem tudnak egyszerre nagy mennyiséget megemészteni.

Négy hetes kortól kb. négy hónapos korig

Naponta négy kisebb étkezés.

reggel 8 óra: gabonapehely tejben

dél: dióféle és zöldségek, sajt, teljes kiőrlésű kenyér Marmite -tal, gyümölcs, stb

délután 4 óra: mint reggel

este 8 óra: az ebédhez hasonló

Négy hónapos kortól nyolc hónapos korig

Egy étkezést el lehet hagyni, pl a reggel 8 órait, és valamivel többet adni három alakalommal.

Nyolc hónapos kortól

Felnőtt étrend, általában naponta kétszer. A nagyon apró kutyáknak gyakran három-négy étkezés kell.


Mennyit adjunk enni

Nagyban függ az állattól.

Nagyon elnagyolt útmutatóként növekvő kölyköknek testúlykilogrammonként 60gr étel naponta, felnőtteknek 30gr.

Ezt a nyers becslést drasztikusan megváltoztathatja az étel folyadéktartalma és kalóriatartalma; egy hízásra hajlamos kutya rengeteg alacsony kalóriájú zöldséget ehet, mint pl káposzta és karfiol, de sokkal kevesebb kenyeret és gabonafélét, hogy a megfelelő mennyiségű kalóriát elérjük.

Egyéni variáció: például egy szertelen elzászi farkas kutya három-négyszer annyi kalóriát igényelhet, mint egy ugyanakkora méretű nyugodt labrador, vagy egy másik elzászi, lassúbb anyagcserével.

Az érintett állat fejlődését kell mindig alapul venni, feltéve, hogy kiegyensúlyozott étrenddel etetjük.

Ne etessük túl. A kövér állat nem egészséges állat. Ha a kutya elhízik, akkor túl sok magas kalóriájú ételt kap. (És keveset mozog.)

Figyeljünk a jutalomfalatokra, összeadódva jelentős mennyiség lehet. Ha a kezdettektől hozzászoktatjuk az alacsony kalóriájú zöldségekhez, később sokkal könnyebb lesz a súlyát kordában tartani. A testsúlyt többnyire jól lehet kezelni a táplálék bevitel ellenőrzésével, nagyon ritka a hormonális probléma. Ha a kutya nem akar enni, akkor ne erőltessük, mert így esetleg rászoktathatjuk a hízásra. (De ha egész nap nem eszik, az betegség jele lehet.)


Vigyázat, méreg! - Mit nem esznek?

Persze fontos tudni, hogy nem lehet bármilyen zöldséget rátukmálni a kutyára – egyrészt, mert ahogy köztünk, emberek közt is van, aki mondjuk nem szereti a káposztát vagy a zöldalmát, másrészt pedig mert bizonyos zöldségek nem is tesznek jót az ebnek. A hagyma, fokhagyma, makadámdió, szerecsendió, mazsola és szőlő, avokádó, és brokkoli, szilva és barack mind-mind kerülendő. A kenyér és egyéb tésztafélék szintén csak elővigyázatosan, kis mennyiségben adhatóak kutyáknak – a gluténnal úgy általánosságban nem teszünk jót nekik. Rengeteg kutya azért vakarózik vagy dobja ki a taccsot rendszeresen, mert a gazdái kenyérsarkakat dobálnak neki, mit sem sejtve, hogy az állat szó szerint allergiás a búzafehérjére. Bár írhatnám, hogy „mondanom sem kell”, de sajnos muszáj: a csokoládé, és általában véve minden édesség szintén tiltólistás, ezért bármilyen cuki trükköt ugrik is meg a kutya, inkább egy falat uborkával jutalmazzuk a csokis keksz helyett. Igen, meg fogja enni. Merthogy a listának van másik fele is, amin az állatorvosok által is kimondottan ajánlott zöldségek és gyümölcsök állnak.


Végső megjegyzések

Lehet, hogy tökéletes az étrend, a kutya mégsem egészséges, mert nem mozog eleget.

Minden kutyának szüksége van sok mozgásra és friss levegőre MINDEN NAP. Fontos a tisztaság és a rendszeres ápolás. A hosszú bundájú fajták bundáját naponta alaposan át kell kefélni, különben az összetapadt szőrben könnyen megtelepednek a paraziták, és bőrbetegségek is kialakulhatnak. Végül, de nem utolsósorban, nagyon fontos, hogy mindig legyen tiszta, friss ivóvize.


Tápanyagforrások

Fehérje

Legjobb forrás: sajt, szója, szójaliszt, tofu,szójafehérje

Egyéb hasznos fehérje forrás: Babfélék (lencse, bab, sárgaborsó) teljeskiőrlésű gabonák, napraforgómag, szezámmag, diófélék, kivéve a gesztenyét és a kókuszt.

A fehérje források változatos alkalmazása kiegyensúlyozott aminósav ellátást biztosít; pl pl babféléket gabonával együtt adni.

Zsírok és olajok

Főleg telített: vaj, margarin, sajt, olajbogyó és olívaolaj

Közepes: dió, kókusz, búzacsíra és ezek olaja

Főleg telítetlen: napraforgó olaj, kukoricaolaj, lenmagolaj, szójaolaj, azok a margarinok, amelyiken feltüntetik, hogy magas a telítetlen zsír tartalmuk. A kutyák jól hasznosítják a telítetlen olajokat. Az E vitamin segíti a telítetlen zsír anyagcserét. A telítetlen zsírok fény és hő hatására oxidálódnak, és ezzel tápértékük csökken.

Szénhidrátok

Gabonafélék és gabonatermékek, (liszt, kenyér, keksz stb) banán, gesztenye, kesudió, babfélék, körte, szárított gyümölcs (nem mazsola) krumpli, cukor, stb.

Az átlagos változatos étrendnél nem valószínű a szénhidráthiány. A krumpliban lévő keményítő néhány kutyánál hasmenést okoz.

Rostok

Zöldségek, korpa, teljes kiőrlésű gabona, babfélék.

Vitaminok

A vitamin

A vitaminként: margarin, vaj, tej, sajt.

Előanyaga a karotin: sárgarépa és zöld leveles zöldségek. Kutyákban a karotin kb fele annyira hasznosul, mint az A vitamin.

D vitamin

D vitaminként: margarin, vaj, tej

Előanyagként, ami napfény hatására alakul D vitaminná: zöld leveles zöldségek, gabonacsírák, élesztő.

E vitamin

Gabonacsírák, (különösen a búzacsíraolaj), zöld leveles zöldségek, pl káposzta, spenót, leveles kel, saláta.

K vitamin

Zöld leveles zöldségek

B vitaminok (kivéve B12)

Élesztő, teljes kiőrlésű gabonák, gabonacsírák, korpa, különféle zöldségek, diófélék. A főzés hamar tönkreteszi.

B12

Sajt, tej, és olyan szójatermékek, amikhez mesterségesen hozzáadják. (Olvasd el a címkét)

C vitamin

Friss csírák, leveles kel, fekete ribizli, csipkebogyó szirup és gyümölcs, brokkoli, káposzta, citrusfélék, eper, paradicsom, zöldpaprika.

A kutyáknak általában nem kell külön C-vitamin, mert a szervezetük előállítja. Azonban néhány kutatási adat szerint előfordulhat, hogy a C-vitamin szintézis nem kielégítő néhány alacsony fehérjetartalmú diétán élő kutyánál, és vannak olyan egyedek, akik nem képesek C vitamint előállítani, ezért a táplálékkal kell megkapniuk.


Ásványi anyagok

Kalcium

Jó forrás: sajt, joghurt, szezám mag

Megfelelő: mandula, fekete retek, karalábé levél, szárított füge, uborka, érett bab, citrom, tej, mandarin, póré, leveles kel, saláta, karfiol, endívia, zeller, földi mogyoró.

Megfelelő kalcium/foszfát aránnyal rendelkező ételek: sajt (az ömlesztett nem!), joghurt, érett bab, érett borsó, lencse, ribizli, leveles kel, bimbós kel, karalábé, káposzta, fekete gyökér (??), saláta, datolya, banán, narancs, földimogyoró, mandula, mogyoró

Kevés kalciumot tartalmaz a foszforhoz viszonyítva: gabonafélék és termékeik, pl kenyér, liszt. Ezeket ki kell pótolni magasabb kalcium tartalmú ételekkel. A fitinsav is csökkentheti a kalciumfelszívódást. Ha éjszakán át vízben áztatjuk a gabonát, akkor állítólag aktiválódnak a fitinsav lebontó enzimek.

A D vitamin nélkülözhetetlen a kalcium felszívódáshoz.

Vas

Zeller, krémsajt, mandarin, spenót, küönféle gyümölcsök, zöldségek, diófélék, teljes kiőrlésű gabonák.

Jód

Tengeri algák, teljes kiőrlésű rozs és búza, saláta.

A többi ásványi anyag

Általában elegendő mennyiségben van a változatos zöldségeket, gyümölcsöt, dióféléket, tejet, sajtot, tartalmazó étrendben. Ha a kutyát húst tartalmazó étrenden tartották, akkor fokozatosan térj át a vegetáriánus étrendre.

Nagyon aktív kutyáknál probléma lehet a táplálék mennyisége, és a belőle nyert energia. Azt javasoljuk az olvasónak, hogy beszélje meg az állatorvossal, hogy elegendő energiához jut-e az állat a kapott táplálékmennyiségből.

A kölyök kutyák csak tejből nem jutnak elegendő kalciumhoz, javasoljuk kiegészítésül adjunk kalcium-foszfátot.

A gyorsan növő nagy testű kutyáknak különösen szüksége van a magas kalcium bevitelre.

 

Forrás:

 • A Vegetarian Society számára C. által készített
  ismertető alapján állította össze M. Morey
 • Steiner Kristóf, divány.hu/kutyabarát.hu

Magyarországon kapható vegán és vegetáriánus tápok

csak felsorolásuk

 • Yarrah Bio Vegán
 • Pitti Boris Vega
 • Trainer Fitness 3 Vegetal
 • Green PetFood VeggieDog
 • Amidog
 • MultiFit Vega Krokett
 • Trovet Exclusion

Idézetek hírességektől

„Igazi emberi kultúráról először majd akkor beszélhetünk, ha nemcsak az emberevés, hanem a húsevés minden fajtája is kannibalizmusnak számít."

Wilhelm Busch

Szakrális idézetek

A Buddha így szólt Mahamatihoz: "A HÚSEVÉSNEK SZÁMTALAN BŰNE VAN. Minden Bodhiszattvának (spirituális gyakorlónak) fejlesztenie kellene nagyszerű könyörületét és együttérzését, hogy ne egyen húst."

Lankavatara Szútra (Tripitaka 671.)

Kedves Látogató! A weboldalon cookie-kat(sütiket) használok, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Kérlek, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt!
Ok