Moha vegetáriánus és vegán honlapja

(angolul, magyar felirattal)

Gary Yourofsky teljes népszerűsítő előadása az állatok jogairól és a vegán életmódról, amely 2010 nyarán a Georgia Műszaki Egyetemen hangzott el. Hallgasd meg ezt a remek szónokot, aki mítoszokat cáfol meg, érdekes tényeket közöl, és segít etikus döntéseket hoznod az egészséges szívért és lélekért. Karizmatikus és szókimondó stílusa teljesen egyedi -- mindenkinek látnia kell, aki törődik az állatokkal, vagy jobb hellyé szeretné tenni a Földet.

A video szövege:

[videó részletek Gary aktivista tevékenységéről, újságcím bejátszásokkal: „Gary Yourofsky: Az igazság harcosa” „4 szőrme-ellenes aktivistát letartóztattak” „Állatjogvédő aktivista megfogadja, hogy él s hal az ügyéért” „Az állatok a cirkusz rabszolgái” „Aktivista tüntet a cirkuszon kívül” „Az igazság szenvedélye vezeti őt” „Kiáll és áll egyedül” „Autóhoz láncolt aktivista a Shrine Cirkusznál” „Yourofsky autóhoz láncolva egy szőrmekereskedésnél” „Az állatjogvédő nem képviseli a kegyetlenséget” „Bajnok vagy bűnöző?” „Aktivisták megzavarnak egy szőrmekereskedést” „Aktivista az állatok jogainak szenteli az életét” „Kész vagyok börtönbe menni”]

 

Gary (TV interjú részlet): A törvények megszegése, Jézus Krisztustól Nelson Mandeláig, Rosa Parkstól Martin Luther Kingig, a törvényt mindig megszegték, hogy elősegítsék a lényegi változást.

 

Narrátor: A mai előadó az Oaklandi Egyetemen szerzett diplomát újságírásból és rádió műsorvezetési képesítést a Specs Howard School of Broadcast Arts-tól. Gary Yourofsky már többet átélt, mint amennyit sok ember egész élete során szeretne. Több mint tíz alkalommal letartóztatták, és 77 napot töltött egy legszigorúbban őrzött büntetés végrehajtási központban, mindezt azt állatjogok nevében. Gary előadást tartott több száz iskolában szerte az országban, beleértve a Connecticuti, a Michigan Állami és a Bowling Green Egyetemet, Charlotte Montgomery író még egy fejezetet is írt Gary-ről a könyvében, melynek címe: Vérrokonság. Kérem fogadják szeretettel országos előadónkat, Gary Yourofsky-t.

 

Gary: Kellemes délutánt mindenkinek, a nevem Gary Yourofsky. Kérem szenteljenek egy pillanatot arra, hogy felírják az e-mail címemet és a honlapom címét, ha később kapcsolatba szeretnének lépni velem.

 

Ma a világ elfelejtett áldozatairól fogunk beszélni: az állatokról. És a világ legrégebbi és legerősebb függőségéről: a húsról.

 

Kérdőre vonom az önök hitrendszerét ma, ezért a beszéd egyes részei erősek lesznek, de hadd kezdjem egy gyors cáfolattal: nem azért vagyok itt, hogy az ellenségük legyek. A ma kifejtett nézetek nem feltétlen tükrözik az önök professzorainak vagy ennek az intézménynek a nézeteit.

 

Nem próbálom meg önöket eltéríteni a vallásuktól. Egyik vallás sem hatalmaz fel a húsevésre! Az Aranyszabály így szól: „Azt cselekedd másokkal, amit magaddal tennél”, és az állatok „másoknak” számítanak! és „Ne ölj”! A legfontosabb, és mégis leginkább semmibe vett szavak minden vallásos tanításban. Nincsen csillag azon parancsolat mellett, amely a következőt mondja: „hacsak nem jársz négy lábon és nincsen bundád, bőröd, szarvad, csőröd vagy kopoltyúd.”

 

Megtarthatják a barátaikat, politikai nézetüket és hazafiasságukat, nézhetik továbbra is a kedvenc TV műsorukat és hallgathatják a kedvenc zenéjüket, még ha az Ted Nugent is.

 

Fogok tenni szarkasztikus, ugyanakkor szókimondó megjegyzéseket ebben a beszédben. Kérem, nyugodtan nevessenek, amikor szarkasztikus vagyok, csak a komoly részeknél ne nevessenek. Körülbelül 65, talán 70 percen át fogok beszélni, de fogunk tartani egy válasz-kérdés szakaszt utána, körülbelül egy fél óráig, tehát addig kérem, ne kérdezzenek. Közben nekem vannak önökhöz szónoki kérdéseim.

 

A rabszolgaság - tulajdonos, áldozat, profit, uralkodás – csak az emberi fajra vonatkozik? Kizárólag feketék, zsidók, nők és gyerekek voltak az áldozatai ennek az atrocitásnak? A teheneket nem igázták le? Mi a helyzet a disznókkal, csirkékkel, pulykákkal, halakkal, birkákkal? Ha ők nincsenek rabszolgaságban, akkor ők micsodák? Szabadok? Lehet a rabszolgaságnak olyan áldozata, amely se nem ember, se nem állat? Az óceánok, az erdők, a Föld maga, nem váltak-e szintén a tulajdon áldozataivá?

 

És mi a helyzet a mészárszékekkel? A MÉSZÁRLÁS... HÁZA: VÁGÓHÍD. Igazán azt gondolják, hogy van olyan fogalom, hogy „humánus mészárlás”? Pontosan mi az önök definíciója a „humánus” szóra? A pszichológiai és fizikai bántalmazáson, kínzáson, megcsonkításon és mészárláson kívül, mit gondolnak, mi más történik az állatokkal a vágóhidakon? Azt gondolják, megvakarják a hasukat és megpaskolják őket?

 

És ha azt gondolják, hogy van olyan, hogy „humánus mészárlás”, kíváncsi lennék, hogy akkor önök szerint van-e olyan, hogy „humánus” megerőszakolás? „Humánus” gyerek molesztálás? „Humánus” rabszolgaság? Mi a helyzet a „humánus” holokauszttal?

 

Valójában, hogyan értelmezik önök a holokausztot? Az az emberi lények vérfürdője, vagy az ártatlan teremtmények lemészárlása? Azt gondoltam, az ártatlan volt ... Ami elvezet minket minden idők legnagyobb holokauszt vérfürdőjéhez: minden évben Amerikában, kíméletlenül lemészárlunk 10 milliárd haszonállatot, és 18 milliárd tengeri állatot. Nem az egészségért, túlélésért, élelmezésért, vagy önvédelem miatt.

 

Az emberek az alábbi 4 okból fogyasztanak húst, sajtot, tejet és tojást:

Szokás

Hagyomány

Kényelem

Íz

 

Meg szeretném határozni egy szó jelentését, amely új lehet jelenleg néhány embernek, és ez a 'vegán', itt látható fent a képernyőn: V-E-G-Á-N. A vegánok, mint a vegetáriánusok, nem fogyasztják semmilyen haszon- vagy tengeri állat húsát. A vegánok ugyanakkor, a vegetáriánusoktól eltérően, szintén tartózkodnak a sajt, tej, tojás, méz vagy bármi állati termék fogyasztásától. Nem viselünk állati bőröket sem, nincs szőrme, gyapjú, bőr, selyem vagy tollpihe.

 

Most azt akarom, hogy mindannyian tudják, engem nem vegánként neveltek. Ettem húst, sajtot, tojást és ittam tejet kb. 25 éven át. Hordtam bőrcipőt, övet és dzsekit, mint bárki más. Valójában, kb. 20 évvel ezelőtt, még szőrmekabátom is volt. Szükségtelen mondanom, hogy megértem az önök életstílusát, hiszen ez volt az enyém is.

 

És azoknak, akik politikával foglalkoznak... Ezt most tegyük félre az útból. Nem vagyok demokrata, anarchista, vagy valamilyen hippie, akinek tele van a szekrénye batikolt pólókkal. Nem vagyok republikánus, szocialista, vagy fasiszta. Aktivista vagyok, az alapszó az, hogy 'aktív'. Eddig 5 országból tiltottak ki, és 13 alkalommal tartóztattak le, kedvesség és könyörületesség véletlenszerű elkövetése miatt, állat testvéreim érdekében, ha szeretnének erről olvasni, nézzék meg a honlapomat.

 

És ma szeretnék önöknek adni egy lehetőséget, hogy igazán tegyenek valamit, és valóban részt vegyenek benne! Mivel megértem, hogy sok ember részt akar venni, őszintén így van. De feltenni egy „közös létezés” feliratú lökhárító matricát az autójukra, hordani egy „Mit tenne Jézus?” feliratú karkötőt, vagy sportolni egy „Béke, Szeretet és Napfény” feliratú pólóban: ezzel nem vesz részt az ember semmiben!

 

Megértem, hogy mindannyian úton vagyunk életünk során. Mindannyian mást kedvelünk és nem kedvelünk, különböző a nemzetiségünk és vallásunk is, de van egy dolog, amire közösen szükségünk van, az pedig a béke! Őszinte könyörület és valódi béke minden földi lakótársunkkal!

 

Ellentétben a politikai és a vallási dogmával, az állatok nem hozzánk tartoznak. Ők nem árucikkek! Ők nem tulajdonok! És ők nem élettelen, buta tárgyak, akik nem tudnak gondolkodni és érezni! Az állatoknak ez a Descartes-féle karteziánus szemlélete, mintha ők gépek lennének ... Ez idejétmúlt, és hogy teljesen őszinte legyek, 100%-ban őrültség. Mivel, ha mind megértjük azt, hogy az állatok a szemüket arra használják, hogy lássanak, a fülüket, hogy halljanak, az orrukat, hogy szagoljanak, a szájukat, hogy egyenek, a lábukat, hogy járjanak, a tollukat, hogy repüljenek, az uszonyukat, hogy ússzanak, a nemzőszervüket, hogy szaporodjanak, a beleiket, hogy üríthessenek, mindig megdöbbenek azon, hogy legtöbben nem hiszik el, hogy képesek használni az agyukat is arra, hogy gondolkodjanak, érezzenek, értelmesek legyenek, tudatosak, és legyen öntudatuk! Higgyem el azt, hogy egy állat minden része úgy működik, ahogy annak működnie kell, kivéve az agyat? Ezek súlyos hazugságok.

 

Az állatkínzók propagandája hatalmas! Úgy értem, mikor volt legutóbb, hogy bekapcsolta a tévét és shiitake gombákról látott reklámot? Az emberek énekelnek és táncolnak lent az utcán, miközben jól érzik magukat, ahogy eszik a gombát? Mi a helyzet a lucernacsírával? Quinoa? (Ez egy mag.) Retek? Málna? Tofu?

 

Nem látnak ilyen dolgokat reklámozni a tévében. Mit látnak ehelyett? EGYEN TÖBB HÚST! EGYEN TÖBB SAJTOT! Tegyen több sajtot a húsra! Hús, sajt, dupla sajt, extra sajt, és mit szólna még egy kis sajthoz a húsra? Igyon több tehéntejet, egyen több tojást!

 

És azután mit lát vegyítve e hirdetések között??? Nem érzi jól magát? Szüksége van egy rák specialistára? Mit szólna egy szívspecialistához? Lipitorra van szüksége? Zocorra? Crestorra? Plavixra? Kell-e önnek fogyasztó tabletta? Mi a helyzet egy kis energiaitallal? Egy kis Kaopectate? Tums! Pepto Bismol ...

 

Önöket becsapják. Megölik önöket, megölik az állatokat, és megölik ezt a bolygót. És ezek a szemellenzők kényelmesek és szorosak, de ha ma nyitottan állnak hozzá, ez minden amit kérek, nyitottságot, le fogom venni a szemellenzőjüket most azonnal! A célom egyszerű. Csak újra össze akarom kötni az embereket az állatokkal. Felkelteni érzelmeket, érzéseket és egy kis logikát, amelyet a társadalmunk szándékosan eltemetett és elnyomott.

 

És azért mondom, hogy „újra összekötni”, mert minden ember ebben a teremben valaha igazi állatjogvédő volt, igazi állatszerető, és igaz barátja az állatok birodalmának. És ez akkor volt, amikor gyerekek voltunk! Amikor fiatalok voltunk … Amikor gyerekek voltunk … Ember! … Valaha csodáltuk az állatokat. Megnevettettek minket, kuncogtunk és mosolyogtunk rajtuk. Rendkívül boldoggá tettek minket!

 

És volt idő az életünkben, amikor bármit megtettünk volna azért a világon, hogy ŐKET is boldoggá tegyük. Hogy megóvjuk őket a kegyetlenségtől! Vagy legalább ELISMERJÜK a kegyetlenséget, amit elszenvednek. Arra gondolok, hogy ha valaki alávalóan viselkedett egy állattal előttünk, amikor kicsik voltunk, mi sikítottunk és kiabáltunk volna. És azért, mert mind tudtuk, mi a jó és mi a rossz, amikor az állatokkal való bánásmódról volt szó.

 

Amíg valaki nem mondta, és tanította nekünk másképp. Jobb ha elhiszik, hogy valaki mondta nekünk, hogy ne vegyünk tudomást a szenvedésükről! Hogy KIGÚNYOLJUK és elnézzük a fájdalmukat és gyötrelmüket. Hogy nevetség tárgyává tegyük a puszta létezésüket. És ez olyasmi, amire szeretném, ha odafigyelnének - ma, holnap és azon túl... Mi a csoda történt útközben?! Ki tanította nekünk, hogy olyan aljasok, undokok, erkölcstelenek és utálatosak legyünk, vagy közömbösek az állatokkal szemben, miközben valaha a barátaink voltak? Ezek ártatlan teremtmények, akik semmi rosszat nem tettek velünk.

 

Mivel teljesen biztos vagyok benne, hogy legalább egy dologban egyetértünk mindenkivel itt és most ... Hogy a gyűlölet, annak legtisztább alakjában, egy tanult viselkedés. Fajgyűlölet. Szexizmus. Heteroszexizmus. Antiszemitizmus. Nőgyűlölet ... Ezek mind tanult viselkedések! Amikor a gyerekek 2, 3, 4 évesen játszanak a játszótéren, abszolút nem törődnek a barátjaik bőrszínével, vagy a vallási hátterükkel. Nem hiszem, hogy bármi kétség lehet afelől, hogy a gyűlölet, legtisztább formájában, tanult dolog. Tehát a fajgyűlölet ugyanilyen.

 

Ez új szó lesz sok embernek, amely itt látható fent a képernyőn, a „vegán” szó alatt, az a szó, hogy 'faj', amelyhez csatolva van az „izmus”, és úgy akarom meghatározni ezt a szót, mint egy nem etikus, becstelen nézőpontot, miszerint az emberi fajnak minden joga megvan arra, hogy kizsákmányoljon, rabszolgaként tartson és meggyilkoljon más fajokat. És mindezt azért, mert úgy hisszük, hogy a mi fajunk sokkal különlegesebb, annyival felsőbbrendűbb a többi fajnál, hogy mi vagyunk az egyetlenek, aki számít, és mi vagyunk az egyetlenek, aki fontos.

 

Most javítsanak ki, ha tévedek, de ez a gondolatsor, ez a gondolkodási folyamat, ez az alapja mindenfajta diszkriminációnak. Az egyik csoport azt mondja és gondolja, hogy ők sokkal különlegesebbek, mint bárki más, és továbbra is kizsákmányolják, elnyomják őket és megtagadják tőlük a jogukat a szabadsághoz. Tulajdonként bánnak velük, sok esetben rabszolgaként tartják őket, és sok más esetben meggyilkolják őket előre megfontoltan és büntetés nélkül. És értsenek meg valami lényegeset a diszkriminációról! SOSINCS RENDBEN, kiválogatni és kiválasztani azt, hogy a diszkrimináció mely formáját ellenezzük... És melyeket mondjunk gonosznak: a rasszizmust ... És melyeket mondjuk rendjén valóknak: faji megkülönböztetés. A diszkrimináció alapjában ördögi... Vagy nem az. Nem alkalmazhatjuk mindkét módon, ez így nem működik.

 

Azt akarom kérni önöktől, hogy éljék bele magukat itt és most. És amikor azt mondom, 'empátia’, ezzel azt mondom, hogy képzeljék magukat az állatok helyzetébe, és kezdjék el ezt a kérdést az állatok szemszögéből nézni. Az áldozatok szemszögéből. Amikor az igazságtalanság bármely formáját megvizsgálják, akár emberek, akár állatok az áldozatai ennek, kérem emlékezzenek az áldozatok nézőpontjára. Ha nem ön az áldozat, ne teljesen az ön szempontjából vizsgálja a dolgot, mert amikor nem ÖN az áldozat, akkor igen könnyű magyarázatot és kifogást találni a kegyetlenségre, az igazságtalanságra, az egyenlőtlenségre, a rabszolgaságra, sőt még a gyilkosságra is. De amikor ön az áldozat, ebből a szemszögből a dolgok nagyon különbözően néznek ki.

 

És most rögtön mutatni akarok egy szemléltető, 4 perces videót arról, hogy mi folyik egy vágóhídon. Szeretném kérni önöket, hogy ne forduljanak el, ne csukják be a szemüket a videó alatt. Mert ha azt választják, hogy húst, sajtot, tojást esznek és tejet isznak, úgy vélem, az a minimum, hogy kötelesek látni az önök által okozott fájdalmat és szenvedést. De ha szükségesnek érzik, hogy elforduljanak vagy becsukják a szemüket a videó alatt, lehet, hogy meg akarják kérdezni önmaguktól: ha ez nem elég jó a szememnek, akkor miért elég jó a gyomromnak?

 

[4 perces videó vágóhidakról és egyéb helyszínekről, pl: Bébi malacok földhöz csapása; Delfinek gyilkolása Futoban, Japánban; Kóser vágóhíd Iowában; Guillotine szerkezet; Csőrcsonkítás; Kiherélés; Érzéstelenítés nélkül; Erőszakos libatömés; Hím kiscsibék élve ledarálása; Pulykák gyilkolása feszítővassal; Szarv csonkítása]

 

Gondolkoztak valaha azon, hogy miért nem mutatja soha a McDonald's, a Burger King és a Wendy's ezeket a képeket a tévéreklámjaikban? Ehelyett az állatok mosolygós rajzfilm karikatúráit mutatják önöknek énekelve, táncolva, játék közben, HAZUDVA önöknek. Agymosást végeznek önökön. Programozzák önöket, hogy ne törődjenek azokkal a dolgokkal, amikkel normális esetben törődnének. Dolgokkal, amikkel valaha törődtek.

 

ÉPPEN MOST, e jelen pillanatban, az amerikai autópályákon, nem kevesebb, mint 5,000 koncentrációs tábor kamion található. Kamionok, melyeket mi készítettünk. Belül ezekben a kamionokban élő, rémült, ártatlan teremtmények vannak. Tehenek és malacok és csirkék ... Ezek a kamionok a vágóhidak koncentrációs táborai felé tartanak, melyeket mi építettünk fel gondosan szerte Amerikában.

 

Amikor a kamionok megérkeznek, az állatok annyira rémültek, hogy még le sem akarnak jönni a kamionról. Ők nem ostobák(!), tudják, mi jön azután. Ezért az emberek mennek fel a kamionokra elektromos ösztökékkel, és kényszerítik őket, hogy jöjjenek le a csúszdákon a saját halálukba. Vagy ha az állatok elég kicsik ahhoz, hogy egy ember megfogja őket, mint a csirkéket, akkor csak megfogjuk őket és behajítjuk őket. Bent ezeket az ÁRTATLAN élőlényeket fejjel lefelé felakasztják, teljesen tudatuknál. Más szavakkal, ők élve mennek be, akaratuk ellenére, és kijönnek több száz darabra FELAPRÍTVA.

 

De tudják, hogy mi az, ami még ennél is őrültebb? A húsevők. Úgy járkálnak, mintha az életmódjuk nem okozna semmi kárt, mintha normális és természetes lenne az erőszakot és a halált elfogyasztani. Hogyan éreznék magukat, ha attól a naptól, hogy megszülettek, valaki más már eltervezte az önök kivégzésének napját? Ilyen tehénnek, malacnak, csirkének vagy pulykának lenni ezen a bolygón. Úgy gondolom, ez a fajta viselkedés megbocsáthatatlan, nem illik egy olyan fajhoz, amely azt állítja, hogy megkülönbözteti a jót a rossztól! Az állatok nem tettek velünk egyáltalán semmi olyat, amivel kiérdemelnék a haragot és a kegyetlenséget, amit rájuk zúdítunk.

 

És remélem, mindannyian megértik, mi az, amit felajánlok önöknek ma. Amikor elmennek innen, a beszédem után. Tudják, hogy ez az első alkalom, hogy önök most közvetlenül részt tudnak venni egy mészárlás befejezésében? Ahelyett, hogy csak ülnek és úgy tesznek, mintha törődnének minden mészárlással, és az összes gonddal, amelyek mindig zajlanak ezen a bolygón.

 

Olyan frusztráló, amikor utazom ebben az országban - körülbelül 250 előadást tartok évente, körülbelül 7500 diáknak -, hogy mindenki csak szépen beszél. Észrevettem, hogy az emberek rendkívül jó szónokok, amikor a békéről és a könyörületről van szó. Úgy értem, mindig el akarják nekem mondani, és sosem akarják kimutatni (!), hogy ők milyen „békések”, amiatt, amiben hisznek. Vagy mi szomorítja el őket. „Hé, Gary, én hiszek Istenben! És hiszek az angyalokban, és mindig imádkozom”... „És azok a földrengések... amelyik Chilében volt, és Haitin... Úhh, az olyan szomorú volt!” Nem kétlem, szomorú volt.

 

Mióta teszi jobb hellyé a világot, vagy jó emberré valakit az, hogy 'szomorú’ egy nyilvánvaló tragédia miatt, vagy 'hisz valamiben’? És figyeljenek, emberek, nem próbálok rosszat mondani önökről, amikor így beszélek, nem! Nem politikus vagyok. Nem egy süketelő művész. Nem tudom, hogyan lökjem a rizsát az embereknek, ahogy láthatják. Ez meghaladja az erőmet. Remélem értékelik az őszinteségemet és a nyíltságomat ma. És ügynök sem vagyok. Nincsenek könyveim, amit eladnék önöknek az előadásom után. Nincsenek DVD-k és ismeretterjesztő filmek. Gyűjtőtányér sem jár körbe, nem akarom a pénzüket. Nem akarom az e-mail címüket, és nem akarom a postacímüket sem. Tartsák meg mindezeket. Azért vagyok itt, hogy a kegyetlenség és erőszak legrosszabb formájáról beszéljek, amely ezen a bolygón zajlik ...

 

Bár úgy látszik, a legtöbb ember nem törődik ezzel. De amikor ön hátradől a nappalija kényelmében, és elkezdi elítélni az atrocitásokat valahol máshol ... Ez tiszta, hamisítatlan képmutatás! Ez a „képmutatás” meghatározása.

 

De a veganizmus, ez most egy esély arra, hogy tegyünk is valamit a könyörületes beszéd után, amelyről mindig mindenki beszél. Ez az önök esélye, hogy megmutassák másoknak, milyen békések önök. Ez az esély a személyes forradalomra. Hogy úgy hagyjanak nyomot ezen a bolygón, hogy a létező legkevesebb kárt okozzák! Mindig vegánként élve. Most gyerünk, mi az érv az ellen, hogy a lehető legkevesebb kárt okozzuk? Kényelmetlenség? Közömbösség? Érdektelenség? Önzőség?

 

Azt akarom, hogy tudják, nem élek álomvilágban. Teljesen tudatában vagyok annak, hogy az állatok szenvednek és haldokolnak, csak mert itt vagyunk a bolygón velük. Otthonokat építünk az élőhelyeiken. Szennyezzük a környezetüket. Elpusztítjuk az élőhelyüket.

 

Van valami oka annak, hogy maximalizálnunk kell a szenvedést? És a végsőkig fokozni a kegyetlenséget és a halált, amit már elviselnek, azzal, hogy mindennek tetejébe megesszük őket? Arról akarnak beszélni, milyen a szenvedőbe még egyet belerúgni, 98%-ban!! És megismétlem ezt a számot, ezen a bolygón a bántalmazott és megölt állatok 98%-át a hús-, tej- és tojásipar bántalmazza és gyilkolja le. Ez az, ahol az összes károkozás lezajlik! És Amerikában, a születéstől a halálig, minden húsevő elfogyaszt körülbelül 3000 szárazföldi és több ezer egyéb tengeri állatot. Ezek az USDA statisztikái.

 

És úgy tűnik, sokat gondolkoznak azon, hogy az emberek állatokat esznek, mivel mindannyiunknak azt mondták, hogy az emberek húsevők, mindenevők vagyunk, húsevők vagyunk és az a dolgok rendje, hogy ezt tegyük. Tudatában vannak annak, hogy fiziológiailag az emberi test valójában 100%-ban növényevő? Növény evők! A beleink hossza, valahol a törzsünk hosszának hétszerese és tizenháromszorosa között van. Ugyanilyen hosszúak az összes növényevő állat belei ezen a bolygón. Nagyon hosszúak. De az igazi húsevők – hiénák, prérifarkasok, medvék, tigrisek és oroszlánok – beleinek hossza mindössze háromszorosa vagy maximum hatszorosa a törzsüknek. Rövidek a beleik, így gyorsan keresztül tudják nyomni rajta a bomló, rothadó állati húst. Az állati fehérje, koleszterin, telített zsír, a transz-zsírsavak, emiatt lehetetlen. Megismétlem, lehetetlen, bármilyen valódi húsevő számára, hogy valaha eltömődjenek az artériái. Sosem történik meg egy igazi húsevővel. Mi az első számú gyilkosa az embernek, aki azt választotta, hogy húst, sajtot, tejet és tojást eszik? Szívroham az elzáródott artériák miatt, érszűkület.

 

Az emberek és más növényevők, mi a pórusainkon keresztül izzadunk, hogy hűtsük magunkat. Nem lihegünk, mint a kutyák, a macskák és az oroszlánok, hogy lehűtsük magunkat. Nincsenek karmok az emberi kézen, a karmok a húsevők és mindenevők ismertetőjegyei. Szénhidrát lebontó enzimek vannak a nyálunkban, csak a növényevőknek van ilyen, ami azt jelenti, hogy tonnaszámra kellene ennünk a szénhidrátot, mint a gyümölcsök és a zöldségek.

 

A fogaink szélesek, rövidek, tompák, laposak, mint az összes többi növényevő fogazata, és mielőtt valaki kibökné, hogy hé Gary, de mi a helyzet ezekkel a szemfogakkal. A legtöbb növényevőnek vannak szemfogai, szemfogak és zápfogak. Lehetetlen lenne nekik, nekünk, hogy megegyük a kemény gyümölcsöket, mint az alma, ilyen fogak nélkül. Az alsó állkapcsunk egyik oldalról a másikig daráló, rágó mozgást végez, így... Mi őrlünk és rágunk, amikor eszünk. Ha őrölsz és rágsz, amikor eszel, mint mi mindannyian, akkor növényevő vagy. A húsevők és mindenevők állkapcsa csak fel-le jár függőlegesen, tép és nyel, nincsen rágás, őrlés, mozgás egyik oldalról a másikra.

 

És én egy tisztességes fickó vagyok. Úgy értem, ha valaki igazán azt hiszi, hogy az emberek húsevők. Adok önöknek 2 esélyt, hogy bebizonyítsák az előadás után, hogy tévedek, és kérem tegyenek így, ha akarnak.

 

Azt szeretném, hogy menjenek ki és keressenek egy mókust az egyetem körül, és amikor kiszúrták azt a mókust, lendítsék akcióba húsevő lábaikat, amely mindenkinek megvan, cserkésszék be azt a mókust, ragadják meg, és kapják el a szájukba. Semmi eszköz, semmi fegyver, semmi ketrec, senkit nem engedünk csalni, nem lehetnek ál húsevők a versenyben, és amikor megölték ezt a mókust a szájukban, legyenek a vendégeim, EGYÉK meg a mókust. Szemek, orr, arc, ujjak, farok, végbél, belső szervek, vér, szőrme, és ne feledkezzenek meg az agyról sem. Ne válasszák ki, a test melyik részét akarják megenni, és nem is főzhetik meg. Ha az emberek igazi húsevők akarnak lenni, szeretném látni az embert nyers húst enni a csontokról, csontról csontra, hogy ne maradjon semmi, csak a csontok, napról napra.

 

És a második számú kihívás, találjon egy kétéves gyermeket, tegye a gyermeket egy kiságyba, a kiságyba tegyen 2 dolgot, egy élő nyuszit és egy almát. Ha a gyerek megeszi a nyuszit és az almával játszik, küldjön nekem egy emailt, tudassa velem, mert akkor visszajövök és veszek mindenkinek ebben a teremben egy vadi új autót, ha ez megtörténik. Benzeket és BMW-ket, bőr belsőt is, valójában, következő alkalommal, amikor a Georgia Tech-en vagyok, ha ez megtörténik, meg fogok enni egy bifsztek szendvicset mindenki szeme láttára, leöblítem egy csilis hot doggal, extra sajttal, egy vödör fagylalttal és egy zacskó marhahús chipset is. És fogom a marhachipset és belemártom a jégkrémbe, és így eszem meg.

 

Most nem fogom rágni a körmömet az ígéreteim miatt, nem azért, mert nem fogom betartani őket, szavatartó ember vagyok. De ezek a dolgok nem történhetnek meg és nem is fognak megtörténni, mert az emberekben ... NULLA a húsevő ösztön. NULLA a mindenevő ösztön, amikor megszületünk fiatalon és felnövünk, mind vegánnak születünk. Csak megkedveljük a húst, sajtot, tejet és tojást, miután gyerekkorunkban erőszakkal lenyomják a torkunkon.

 

Most mindaz, amire kérem önöket, az normális és természetes, amúgy is. Egye azt, ami a földből jön. Minden vitamin, ásvány és tápanyag, ami létezik. Fehérje, kalcium, vas, kálium, minden B-vitamin, önöknek ezekre van természetes forrása, és az nem az állatok. Tudják, hogy az emberek állatokat esznek, MIUTÁN az állatok már ettek a földből. Az emberek teheneket esznek, MIUTÁN a tehenek füvet legeltek, valamit a földről. Azután elszállítjuk őket a hizlalótelepre, és megetetjük velük a kukoricánk, búzánk, zabunk és szójánk nagy részét. Azután fogunk még több kukoricát, búzát, zabot és szóját, letoljuk a disznók, csirkék és a pulykák torkán.

 

Ne szűrjék át az önök tápanyagait valaki másnak a testén. Ez logikátlan és irracionális. Menjenek közvetlenül azokhoz a forrásokhoz, gyümölcsök, zöldségek, diófélék, magvak, gabonák, hüvelyesek. Ezek a dolgok nem árthatnak önöknek, nem okoznak betegséget, és ami még fontosabb, nem ártanak senki másnak a folyamat során! De amikor elfogyasztjuk, ami jár, ami repül és ami úszik, az abnormális.

 

Mit gondol mindenki, honnan származnak a betegségek? A brokkolitól? A spárgától? A keltől, leveles keltől, az áfonyától, a málnától, epertől, baracktól, nektarintól, szőlőtől, banántól, avokádótól, hagymától, paradicsomtól, uborkától, spenóttól?

 

És ha valaki gondolkodott azokon az idegesítő apró kólibaktérium és szalmonella szennyeződéseken, évente néhányszor a zöldségeken... Tartsuk észben a kólibaktérium és a szalmonella EGYETLEN ÉS KIZÁRÓLAGOS forrását. Kaka! Emberi kaka vagy állati kaka! A spenót nem kakál! A brokkoli nem kakál! A földimogyoró nem kakál!

 

Hagyjuk abba a növényi termékek hibáztatását , amikor kólibaktérium vagy szalmonella szennyeződés van. Ez a húsevő társadalom hibája! Miért? Nos, a húsevők szárazföldi állatok milliárdjait akarják megenni, tehát tömegtermeléssel kell előállítanunk több milliárd szárazföldi állatot. Tartsák észben, hogy ennek semmi köze Istenhez. Semmi köze az evolúcióhoz többé. Ez üzlet! Ez a Smithfield, ConAgra, Perdue, Tyson, McDonalds, Burger King, Wendy's, KFC. Ezért van állattenyésztés tantárgyunk a főiskolán. Tehát tömegtermeléssel előállítunk több milliárd szárazföldi állatot, nekik több billió tonna a trágyájuk. Ez a dolog bejut az élővizekbe, rámosódik a terményekre, vagy közvetlenül ürülékkel szennyezett vízzel öntözik a terményeket.

 

De az összes főbb betegségünket, a szív betegségeit, szívrohamot és agyvérzést, a rák fajtáinak nagy részét: a prosztata rák, vastagbélrák, mellrák, hasnyálmirigyrák, petefészekrák, vesebetegség, cukorbetegség, csontritkulás, magas vérnyomás, elhízás, asztma, 4 fő tényező okozza ezeket. Nos, tudok más tényezőkről is, nem azt mondom, hogy nem betegedhet meg máshol, természetesen meg tud. Dohányzás, ivás, stressz, a környezetben lévő vegyszerek, magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup, Twinkie... Tudok a többi dologról is, amelyek betegséghez vezetnek, de a 4 legfőbb tényező a húsban, sajtban, tejben és tojásban található meg. Koleszterin. Telített zsír. Transz zsírsavak. Állati fehérje.

 

És megismétlem az utolsót, amelyről senki nem akar hallani - állati fehérje. De amikor ön vegán lesz, tudta, hogy ezzel teljesen kiküszöböli a koleszterint az étrendjéből? Koleszterinhez csak húsból, sajtból, tejből és tojásból jut hozzá. És a teste magától készít koleszterint, ez az egyetlen olyasmi, hogy jó koleszterin. Ha külső forrásból viszi ezt be, az automatikusan rossz koleszterin. Ki tudja küszöbölni a telített zsír 95%-át, amikor vegán lesz. Valamint az összes természetesen előforduló transz zsírsavat is. Tartsa észben: az összes hús 2-9%-a, és minden tejtermék természetesen tartalmaz transz-zsírsavakat. És nyilvánvalóan kiküszöbölhet minden állati fehérjét.

 

Az állati fehérje túlontúl savas az emberi testnek. Nem dolgozzuk fel megfelelően. Ez a legfőbb oka annak, hogy háromból egy húsevő folyamatosan rákos lesz. És ez az egyik fő oka a csontritkulásnak. Tudta, hogy amikor az állati fehérje bejut az emberi testbe, savassá teszi a vérünket, azonnal? De a vérünk nem maradhat savas sokáig, különben meghalunk. Tehát a testünknek ki kell találnia, hogyan semlegesítse a savasságot. Van néhány jó hírem, és néhány rossz hírem. Kezdjük a jóval. A testünk kitalálta, hogyan semlegesítse a savasságot. A rossz hír: csak egy módja van, hogy ezen a ponton ez működjön... Foszfáttal. Egyetlen forrása van a foszfátnak az emberi testben: a csontok! Csak hogy tudják, a csontjaink két dolgot tartalmaznak, kalciumot és foszfátot, és ezek kötésben vannak. Tehát a testünk kiszívja a kalciumot és foszfátot a csontokból, elveszi a foszfátot, hogy semlegesítse a savasságot, és azután kipisiljük a kalciumot.

 

Ezért van az, hogy minden egyes járványügyi tanulmány, az a kevés, amit az emberi népességről készítettek. Minden egyes tanulmány(!) kimutatta, hogy azok a társadalmak, amelyek a legtöbb állati fehérjét fogyasztják, náluk a legrosszabb a csontritkulás, csonttörés és rák aránya. Közben azon társadalmak, melyek csak kevés vagy nulla állati fehérjét fogyasztanak - a vegánok és a vegetáriánusok, a hinduk, buddhisták, dzsainisták, rasztafariánusok, hetednapi adventisták -, náluk kis arányú, vagy nincsen csontritkulás, csonttörés és rák.

 

És hogy ne menjünk bele egy vitába a kérdés-felelet rész alatt a különböző, fellelhető orvosi tanulmányokról. Sok alkalommal, amikor az emberek előre tudják, hogy jövök előadni... Nos, néhány órát eltöltenek online, tanulmányok után kutatva, kinyomtatják őket, várnak a kérdés-feleletre, jönnek, hogy „hé Yourofsky, találtam egy tanulmányt itt, ami ellentmond mindannak, amit ma mondtál nekünk. Mi a helyzet ezzel?” Hát, itt van, mi a helyzet azzal… Nincs szükségük orvosi tanulmányokra, hogy megmutassák nekem, mitől haldokolnak az emberek, de a felvétel miatt ... Minden tanulmányra, amit önök felmutatnak, és kimutatja, hogy az embereknek szüksége van húsra, sajtra, tejre és tojásra, fel fogok mutatni kettőt. 2 az 1 arányban, kimutatva, hogy a hús, sajt, tej és tojás felelős minden főbb betegségért. De mindannyian tudjuk, hogy az orvosi tanulmányokat lehet manipulálni így is, úgy is. Ezért annak ellenére, hogy erős 2-1-es előnyben vagyok e téren, azt mondom, hajítsuk ki mindet. Mert nincs szükségük rájuk.

 

Mindössze annyit kell tennie, hogy odafigyel erre a hús-, sajt-, tej- és tojásevő társadalomra, amiben mindannyian élünk. Tehát a családtagjaik és a barátjuk családtagjai közül hányan betegek már, vagy haltak meg már valamilyen betegségben? Mert nem lehetek én az egyetlen, akit ez érint. A nagyapám szívrohamban halt meg, a nagyanyámat agyvérzés vitte el. Jack nagybácsim szívrohamban halt meg. És tavaly október 15-én kaptam egy telefont éjfél körül, hogy az apám nemrég halt meg szívrohamban. Anyámnak asztmája van. A nevelőapámnak olyan súlyos szívbetegsége van, hogy 7 tablettát szed be reggelire. A legjobb barátom Daren, négy nagynénje és nagybácsija halt meg cukorbetegségben. Az ő korábbi barátnőjének, Ritának mellrákja van 40 évesen, és haldoklik. Csak pár hónapja derült ki, hogy a mostani barátnőjének, Dione-nak petefészekrákja van. És az én barátnőm épp tegnap tudta meg, hogy az apjának prosztatarákja van.

 

Mi az az egy dolog, ami közös bennünk, a belélegzett levegőn és a megivott vizen kívül? A hús, sajt, tej és tojás. Állati termékek egész nap. És tudom, hogy hibáztathatnák némely rák kialakulásáért a környezetszennyezést, nincs kétség efelől. De hogyan hibáztatnák a szívrohamért és az agyvérzésért a környezetszennyezést? És a cukorbetegségért, csontritkulásért, elhízásért? Itt lebontom mindezt önöknek ma, számos különböző módon megmutatom önöknek, mi gyilkolja az embereket, és meg fogom mutatni azt is, ki hazudik önöknek. Nyílt, leplezetlen hazugságok.

 

Jussunk egyezségre a tejipart illetően ... És tudassák velem, ha igazságtalan vagyok e téren, tudni akarom. A tejipar állítása szerint, a fő ok, amiért ők léteznek, az az, hogy önök kalciumhoz jussanak. Világos, nem ez az ő teljes állításuk? „Egyél sajtot.” „Igyál tehéntejet.” „Erős csontok, erős test.” „ A tej jót tesz a testnek.” „Ivott tejet?”

 

Nézzük meg az USDA adatai alapján: Amerikában, mi fogyasztjuk a legtöbb tejterméket az egész bolygón. Itt és most. Az ember már nem kaphat egy szendvicset se sajt nélkül. Minden egyes étel minden zugába és minden résébe sajtot teszünk, most beletesszük a pizza tésztájába is! Sajtot teszünk a salátákra is. Nem kaphat egy salátát sem sajt nélkül. És ha szerencséje van, és talál salátát sajt nélkül, mi az első dolog, amit az emberek mondanak a pincérnek? „Hé, kaphatok egy kis ranch, vagy ezersziget öntetet?” „Tudna egy kis tejterméket tenni ezekre a zöldségekre nekem?”

 

Tehát ebben a társadalomban mindenki rá van kattanva a sajtra. Úgy értem, FÜGGŐ! Mintha tele lenne fűvel, crack-kel, ecstasy-val, morfium-mal, és az ellenszerrel. A legtöbb ember nem is tud elképzelni egy étkezést sajt nélkül, nem beszélve egy napról, vagy egy egész életről. Valójában, ha tudni akarják, miért nem lesznek a vegetáriánusok soha vegánok ... Sajt! Sajt a főtt krumplin, sajt a brokkolin, sajt mindenen, ami a közelben van. Még a laktóz érzékeny emberek is esznek sajtot. És nem érdekel, ki mit mond erről, lehet, hogy a tehéntejet közvetlen elkerülik. De dobj le egy dupla sajtos pepperóni pizzát egy laktóz érzékeny ember előtt, tétovázás nélkül letolja azt a torkán. Tehát ez az összes állati eredetű termék beépül az étrendünkbe.

 

Gondolkozott valaha azon, hogy miért fut nem kevesebb mint három TV reklám a kalcium pótlásról? Actonel, Boniva, Citracal. Biztos csak viccelnek velem! Kalcium pótlása Amerikában?! Hogy lehet, hogy van egyáltalán csontritkulás? Hogy lehet, hogy a vitaminboltokban, többes számban mondom, boltok, mert amikor utazom az országban, a húsevők folyton félrehúznak és azt mondják: „Hé Gary, azért eszünk húst, mert mindent megkapsz a húsból, amire szükséged van. Minden vitamint, ásványi anyagot és az összes tápanyagot.” Hát, hogy lehet, hogy ebben a sajt, tej, tojásevő társadalomban, amiben mind élünk, minden városnak nem csupán 1, hanem 2, 3, 4, 5 vagy 6 vitaminboltja van? Hogy létezik, hogy a Rite-Aid, CVS és Walgreens boltoknak most teljes vitaminrészlegük is van? Teljes polccal a kalciumpótló készítményeknek.

 

Azt gondoltam, hogy mindenki az állati termékekből kapja a kalciumot. Ez az, amit a hús- és tejipar emberei mondanak. Rövid hír! Ön nem. Az állati fehérje nem engedi meg. Az állati fehérje savassá teszi a vérüket, így a testük kivonja a kalciumfoszfátot a csontokból. Foszfátot a semlegesítéshez, a kalcium pedig kiválasztódik a vizeleten keresztül.

 

Van 4 rostanyagot hirdető tévéreklám: Metamucil, Fibercon, Fibersure, és Benefiber. Ha az emberek nagy ritkán megennének egy nyomorult almát vagy körtét, akkor senkinek nem lenne szüksége segítségre a székeléshez.

 

Most figyeljenek, nézzenek körbe és lássák, mi folyik itt. Most mindezzel, amit elmondtam, megállapítottuk a négy okot, amiért az emberek húst, sajtot, tejet és tojást esznek. Nincs vita, nincs érvelés erről.

Szokás

Hagyomány

Kényelem

Ízvilág

 

Igen, tudom miért teszik ezt az emberek, én is így tettem 25 éven keresztül. Nem azért tesszük, hogy etikusak és egészségesek legyünk. Ez nyilvánvaló. És nem is azért csináljuk, hogy segítsük a környezetet. Két gyors dolog a környezetről, és erről jut eszembe, menjenek el a honlapomra, kattintsanak rá a 'minden a veganizmusról' gombra, kattintsanak rá a környezet részre, világméretű éhezés és környezetszennyezés. A világméretű éhezés legfőbb oka – a húsevő társadalmak. A világ gabonájának 65%-át teszik félre évente, hogy táplálják az 53 milliárd szárazföldi állatot, amelyeket minden évben megölnek ezen a bolygón. És a tengeri állatok tízmilliárdjait. Vannak halgazdaságaink mostanában. Ahelyett, hogy e terményeket a hat és fél milliárd ember etetésére használnánk. Matekozzon ezen, nem kell Einsteinnek lennie, hogy kiszámítsa ezt az egyenletet. És megint a környezetszennyezés, levegőszennyezés, vízszennyezés, erdőirtás, üvegházgázok kibocsátása … Az első számú ok az állattenyésztés.

 

Most vissza akarok térni a 'jó íze van' gondolathoz, mert úgy vélem, a húsnak remek íze van. És talán megdöbbenti önöket, hogy tőlem hallják ezt, de ha valamilyen tanulmányt végeznek extra pontokért a beszédemről, és idézni akarnak tőlem, idézzenek tőlem most rögtön:

SZERETEM A HÚS ÍZÉT. SZERETEM!

Sajt ... SZERETEM!

Tehéntej és tojás ... SZERETEM!

 

Töredelmesen bevallom. Nem az 'íz' kérdése miatt hagytam abba ezeknek a dolgoknak a fogyasztását. Az etika miatt hagytam abba. Erkölcsösség. Tisztesség. Könyörület az állatok iránt, akikkel osztozom ezen a bolygón.

 

De itt van a legjobb dolog a vegán életben, ezen a napon, ebben a korban: sosem volt egyszerűbb! Érezheti a hús, sajt és tej ugyanolyan illatát, ízét és állagát, azok nélkül! Senkinek sem kell szenvednie és meghalnia az ebédjéért többé, önt is beleértve! Elkészítenek mindenféle terméket, amelyet ön szeretne enni, vegán verzióban. Elkészítik szójából, búzából, rizsből és kenderből, meg akarok mutatni önöknek néhány terméket, amelyek kaphatóak, és nem kapok juttatást ezektől a cégektől. Ezek az én válogatásaim, a legfinomabb hús utánzatok. Kivetítem ezeket a képernyőre, így mindannyian jól láthatjuk.

 

Szeretik önök a szalonnát? A Lightlife Smart Szalonna termék szójából készül. Ez a cég, a Lightlife, füstölt tempeh szalonnát is készít. Szóval a tempeh a szója fermentált változata, ezért egy kicsit különböző íze van, mint más ételeknek, de emlékezzenek rá, nem ajánlanám ezeket a termékeket, ha nem lenne fantasztikus ízük.

 

Megpróbálom megnyerni önöket, hogy legyenek vegánok. Nem mutatok meg minden terméket, amink van, néhány termékünk vacak! Én a jobbak legjobbjait mutatom meg önöknek. És amikor azt mondom, hogy néhány termék silány, ne tegyenek úgy, mintha nem lennének ócska kínai éttermek, piszkos pizzázó helyek és undorító hamburgerező lebujok, rendben? Ez mindkét módon működik. Ha nagyszerűen készítik, nem számít mi az, akkor nagyszerű íze lesz, ha nem, bűzleni fog.

 

A Lightlife-nak vannak szója csirkeszeletei , és marhaszeletei is. A remek ételek egész sora található meg náluk: pulyka, párizsi és sonka. Nem tudná megmondani a különbséget ránézésre, ízre vagy állagra. Egy kis Mellisa's nevű cégnek van a Soyrizo terméke, vegán chorizo kolbász. Energiaszeletek! Mint a Cliff Bars, Luna Bars, és egy új szelet, ami nemrég jött ki, a neve Pro Bar, amelyet még lehet, hogy nem láttak. Ezek mind vegánok! És sok más cégnek is van vegán energiaszelete. Most, emlékezzenek, amikor vegánok lesznek, nem adnak fel semmit. Megvehetik az ételek vegán verzióját, vagy ehetnek dolgokat, melyek igazán természetesek, mint a gyümölcsök, a zöldségek, vagy a bab- és lencsefélék.

 

Szeretik a pulykát? Ilyennel is szolgálhatok ... Az én kedvenc termékem? Tofurky! Tofu pulyka! Töltelékkel a belsejében! Olyan a kinézete, illata és íze, mint a pulykának, késsel kell szeletelni, de tudják, mit? Nem szenvedett és halt meg egy pulyka sem ezért! Tofurky-nak vannak Tofurky szeletei is, hat különböző ízben. A Tofurkynak vannak tempeh szeletei is. Emlékeznek, hogy beszéltem a Lightlife Tempeh szalonna utánzatról? Nekik is van néhány tempeh termékük. A Tofurkynek van olasz kolbásza, sörkorcsolya kolbászkák, és ... úgy tűnik van egyfajta függőség a társadalmunkban a marhahús chips iránt? Nem tudom, mi a csoda történik mindenkinek az ízlelőbimbóival, mindenki eszét vesztette. De ilyen termékünk is van … Tofurky marhaszeletek! Bármit keres, megvan nekünk veganizált kiadásban. És sok más cég is forgalmaz vegán marhaszeleteket.

 

Az abszolút legjobb cég jelenleg a piacon, az It's All Good Garden Protein nevű. Ez az ő egyik csirke ételük. Ez kettő az ő csirke ételeik közül! Három csirke fogás! Több csirke ételük és marhasült ételük is van, és ők nemrég álltak elő, néhány hónapja fűszeres csirkeszárnnyal is.

 

A Trader Joe's egy élelmiszerbolt lánc, most versenyezni akarnak a szójahús iparágban. Létrehozták a saját szója csirke és szója marhasült szelet márkájukat. Van egy Vegetarian Plus nevű cég, és nekik van vegán, citrusos oldalasuk. És a Gardenburgernek van Riblets karaj és borda utánzata, több mint 10 éve ... Nem tudnám megmondani, hány húsevő barátot és családtagot tettem már lóvá ezekkel az ételekkel! És ennek a cégnek van rákja, kung pao csirkéje, narancsos csirkéje és tonhal szelete is.

 

Most szólnék a búzahúsról, amit korábban említettem, nem hiszem, hogy az emberek igazán értenék, mi is ez, ennek van valójában egy neve, szeitánnak hívják. Nem sátán, SZEItán. És próbálják ki ezt az ételt is. És most van ízesített szeitán is a piacon, az Upton nevű cégtől: darált marhahús stílusban, chorizo stílusban, van olasz kolbász ízesítésük is. A másik kedvenc termékem … Nate Húsmentes Húsgolyói!

 

Szóval, tudom, hogy önök srácok láttak már vegán hamburgert korábban is, valószínűleg a Boca-t. De ha nem szeretik a Boca-t... Jó hír: itt vannak az Amy's, Morningstar Farms, Dr. Praeger's, Sunshine hamburgerek és a Gardenburger, mindnek különböző íze és állaga van. És ha nem szója, hanem másfajta húspótlót keres az étrendjébe, akkor van egy új Bahama nevű cég … nekik van rizsburgeruk, hamburger rizsből. Van kolbász és húsgombóc is, amely rizsből készült.

 

Egy másik, Five Star Foodies nevű kis cégnek Cincinnatiből, amely nem használ szóját, hanem egy másfajta húspótló ízt, van articsóka hamburgere, messze az én új kedvenc vegán hamburgerem, hamburger articsókából! Van hálaadási pulykájuk is! Az áll rajta, hogy 'vegetáriánus’, de vegán. Ez egy hamis pulyka, hamis bőrrel is körülötte.

 

Most Amy is a piacon van, és tudom, hogy látták az ő termékeit is. Neki tonnaszámra vannak ételei, de tartsák észben, a legtöbbjük csak vegetáriánus. Van még benne tojás és sajt, valamint egyéb állati melléktermékek. De az ő egyik vegán étele a tofu rántotta… Tojás utánzat! Egy batyu, amelynek tényleg jó az íze és jót tesz önnek is! És Amy-nek van rizses makarónija is Daiya sajttal! Egy teljesen új vegán sajt a piacon, Daiya sajt, amelyet megtalálhatnak a Whole Foods-nál, jelenleg is. Kétféle ízesítésben kapható. Sok ember megőrül a Daiya sajtért …

 

Én még kedvelem a „Follow Your Heart” céget, négy különféle ízben kapható vegán sajtjuk, nagy tömbben van és olvad. Most néha kreatívnak kell lenniük ezekkel a dolgokkal ... A Lightlife-nak van vegán pepperónija is, amely már közvetlenül a zacskóból ehető. Ha megvesz egy ilyen vegán pepperónit, vegyen magának egy Tofutti Pan Pizzát, Tofutti szója sajttal a tetején - a Tofuttinak van krémsajtja, tejföle és jégkrémje is - mielőtt beteszi a sütőbe, vagy miután kivette a sütőből, tegyen rá néhány pepperónit, és készen is van a pizza.

 

Ne feledjék, van szójatej, rizstej, mandulatej, kendertej, kókusztej, zabtej, mogyorótej. Hétféle vegán tej a piacon. Van szójafagylalt, rizsfagylalt, mandulafagylalt és kókusztejfagylalt, és egy jégkrém szelet a So Delicious cégtől. És csak hadd mondjam el, hogy sosem kóstolt jégkrémet életében, amíg nem evett a So Delicious kókusztej fagylaltjából.

 

Ha felmegy a honlapomra és rákattint a 'Vegán Vásárlási Tájékoztatóra’, én mindennek az ízét leteszteltem önnek előre. Próbálja ki a márkákat, amelyeket ajánlok. Biztosíthatom, hogy semmi vacakot nem eszem.

 

És mi a helyzet a nemzetiségi ételekkel, az indai ételekkel, a közel-keleti ételekkel, a mexikói ételekkel? Számtalan vegán lehetőség kínálkozik ... Olasz étel... tészta és spagetti .. És az igazi tésztához, az igazi spagettihez, a kenyérhez hasonlóan, sosem kell állati eredetű termék. Most sajnos bemocskoltuk e termékeket - tehát mindig meg kell kérdezni, vagy le kell ellenőrizni a hozzávalók listáját. De minden olasz helyen van legalább egy, ha nem kettő vagy háromféle igazi tészta, amelyek mindig vegánok. És ha a legjobb kenyeret keressük a környéken - Whole Foods és Panera kenyér, Breugger cipó, Einstein cipó - ezeknek a kenyereknek és cipóknak a 90%-a mindig vegán.

 

Van ázsiai étel, japán étel, kínai étel, thai étel, koreai étel, vietnami étel, mindaz, amit tennie kell, hogy tofuval helyettesíti a húst, bármelyik fogásukban, mondja el nekik, hogy készítsék el halas szósz nélkül, és kész a vegán étel. És az afrikai konyhát is lehet veganizálni. Valójában, önök srácok nagyon szerencsések, hogy itt vannak Atlantában. Van két afrikai étterem, melyeknek ugyanaz a cég a tulajdonosa – Soul Vegetarian - 10 percre az egyetemtől. Vegán Mac'n Cheese, leveles kel, jamgyökér. Van egy „kel csont” nevű szendvicsük, ami hamis marhasült szendvics, sajt is csöpög le róla. Ki kell próbálniuk a Soul Vegetarian-t.

 

És ne gondolják, hogy nem nézem az arcukat, miközben itt fent vagyok. Hogy lehet, hogy amikor a húspótlókról beszélek, mindig ráakadsz egy maroknyi emberre minden tömegben, és itt ma nagy tömeg van, tehát körülbelül 8 vagy 9 körül abbahagytam a számolást. Hogy lehet, hogy mindig van egy maroknyi ember, akik felhúzzák az orrukat, nagy szemeket meresztenek, és elkezdenek a mellettük ülőre pillantani, vagy a sorok között, olyan tekintettel, hogy „Szójacsirke, őrült ez a fickó? Szójaszalonna? Biztosan elment az esze!”

 

Hogy lehet, hogy ezt az ételt, ami szójából, búzából, zöldségből, gabonából és fűszerekből készül - és nincsenek benne vegyszerek (!), azokkal a hazugságokkal ellentétben, amelyeket a hús- és tejipar terjeszt ezekről a termékekről. Hogy lehet, hogy ezt az ételt nehéznek tartja a legtöbb ember… de a húst? A húsnak öt alkotóeleme van, hadd bontsam le ezeket önöknek: vér, színhús, erek, izmok, és inak – egy megcsonkított tetem felvágott teste. Hogy lehet, hogy a húst nem minősíti nehéznek és undorítónak mindenki?

 

Hogy a csudába létezik egy ital, egy folyadék, amely a tehén tőgyéből szivárog ki, egy váladék, amely egy másik lény emlőmirigyeiből csöpög ki, amely mellesleg tele van gennyel. Ó igen, hadd mondjam el önöknek, hogy gennyet nyomnak az önök tehéntejébe - szívesen teszem. Amikor a fejőgépet naponta háromszor a tehén tőgyére teszik, hogy szárazra szívja azokat, ezek a gépek masszív mennyiségű fertőzést okoznak a tőgyön kívül és belül is. Most adják hozzá a szarvasmarha növekedési hormonokat, amit a tehénbe nyomnak, hogy biztosak legyenek benne, hogy hatalmas mennyiségű tejet fog adni, amely mindig egy másik fertőzéshez vezet. A gép nem tudja, mit ne szívjon ki!

 

Genny, nyálka, és fertőzések, egyenesen bele az ön tejével együtt, és igen, a tejet pasztörizálják ... De mikor vált a pasztörizálás eltávolító eljárássá? Az egy higiéniai eljárás! Önök csak higiénikussá teszik a gennyet, és ennek utána akarnak nézni online. Hát ne gondolják azt, hogy a tejipar valaha használná a 'genny' szót, amikor erről a problémáról írnak a saját szakmai újságjukban, igen, ők újfent be fogják csapni önöket ezzel kapcsolatban ... Nézze meg a genny tudományos meghatározását: „szomatikus sejtszám”. És erről jut eszembe, a kormányunk, az USDA, megengedi a tejiparnak, hogy maximum egy teli szemcseppentőnyi mennyiségű genny legyen minden pohár tejben. Igyák meg...

 

Ó! És erről jut eszembe, amikor ezt a hazugságot kutatja a tejiparról, és minden más hasonló hazugságot ... Lehet, hogy meg akarná nézni a 'casomorfin' szót, felírtam a tábla mindkét felére. Emlékeznek a beszédnek arra a korábbi részére, amikor arról beszéltem, hogy az emberek rá vannak kattanva a sajtra, mintha az csupa fű, crack, és morfium lenne? Az anyatehén a szülés előtt egy anyagot termel a tejében, hogy biztos legyen benne, hogy a borja a közelben marad. És valójában az emberi nők is ugyanezt teszik – ez nem morfium, de a tehenekben igen, egyfajta morfium – casomorfium. Ezért vannak az emberek annyira rákattanva a sajtra, hogy meglegyen a napi morfium adagjuk.

 

Tudja valaki, hogy valójában mi a tojás, ami a tyúkból kijön? És ne mondják, hogy embrió vagy abortált magzat – még csak a közelében sincs, ez megtermékenyítetlen, tehát egyik sem lehet. A tyúk viszont egy nőstény; megtermékenyítetlen pete egy nőstény szervezetén keresztül? Ez a tyúk havi baja! Az emberek rántottát csinálnak tyúk havi bajból reggel, és hirtelen én vagyok furcsa, mert nem csinálok többé omlettet?

 

És mi a helyzet a hányással? Ó, levesszük ma azokat a szemellenzőket! Gyerünk srácok, ti szeretitek a hányást, imádjátok mindenhol az ételeteken. Ámbár jobb, ha adunk ennek egy szép nevet. Senki nem vásárol és eszik hányást. Hacsak nem hívjuk inkább méznek. A méz közvetlenül a méh gyomrából jön, közvetlenül a gyomrából okádja vissza a méh a száján át – nézzenek utána bármelyik élővilágot kutató biológusnál. De senki sem akar méh-hányásos mogyorós cheerios-t enni, mi Mézes Mogyorós Cheerios-t akarunk - tehát hazudunk magunknak, hogy szépítsük a valóságot.

 

Az alap étrendje egy húsevőnek vér, színhús, erek, izmok, inak, tehén váladékok, tyúk havibaj és méh hányás?!?! És még nem végeztünk... Nem engedem el önöket ilyen könnyen, nem, amíg itt vannak ma velem.

 

Tudják, véleményem szerint hol tesszük fel az egészre a koronát? Mivel minden novemberben, bizonyos ünnepek során az emberek annyira szeretnek, ezért fognak egy halott pulykát, kinyitják a halott pulyka seggét, vagy vágnak egy igazán nagy lyukat a seggébe, vesznek valamilyen tölteléket, belegyömöszölik a halott üres seggébe, és a kis halott segget sütőnek használják, hogy kenyeret süssenek. Valaki más üres, baktériumokkal teli seggét használják, hogy kenyeret készítsenek?!?! Seggkenyér?!

 

És az emberek azt gondolják, hogy a vegánok furák?!?! Mert mi tofut eszünk? És rizst, babot, lencsét? Elmondom az embereknek az egyik kedvenc ételemet mostanság: jamgyökér. Haver, készíts el nekem egy tál jamgyökeret vacsorára, és boldog ember vagyok. Bár tudom, a legtöbb ember milyen, mondom ezt nekik, ők meg „Várj, te csak jamgyökeret eszel vacsorára?! Nem tudom haver, ez kissé furcsa...” Oké. De ha valaki másnak a mellkasa csücsül a tányérodon, az nem furcsa? Nem vesz rá arra, hogy kétszer meggondold? A tányérjukon ülő kiszakított lábak, felszeletelt combok és megcsonkított mellek nem veszik rá arra, hogy kétszer meggondolja?

 

És akarják tudni, miért? Azok a szemellenzők kellemesek és szorosak, ugye? És lefogadom, hogy a legtöbbjük feldúlt volt velem szemben, amikor a beszéd elkezdődött, és én mindenkit azzal vádoltam, hogy szemellenzője van. Nem azért vagyok itt, hogy az ellenségük legyek. Bár azért vagyok itt, hogy kihívjam önöket. Önöknek bizonyára rendkívül jó kifogásuk volt, mielőtt eljöttem ide, miszerint tájékozatlanok és félrevezetettek. Oké, ez világos. Őszintén szólva – velem ugyanez volt a helyzet sokáig. Azonban kíváncsi vagyok, mi a kifogás most?

 

Válaszúthoz értek ma, amikor elhagyják ezt a termet, választhatják azt, hogy radikálisan kedvesek lesznek - sosem ártanak szándékosan egy másik állatnak reggelire, ebédre, vagy vacsorára többé. Ezek a teremtmények sosem bántották önöket, erőszakoskodtak önökkel, vagy használták ki önöket bármilyen formában, a legkevesebb, amit tehetnek, hogy viszonozzák a szívességet.

 

Vagy maradhatnak radikálisan kegyetlenek - fenntartják a régebbi állapotot, ahogy eddig, biztosítják azt, hogy az állatoknak nincs szabadságuk, biztosítják azt, hogy sose tapasztalják meg az emberi kedvesség csíráját sem, biztosítják azt, hogy a bébiket ellopják tőlük, biztosítják azt, hogy a csőrüket lenyesik, a szarvukat levágják és a heréiket kitépik. Biztosítják azt, hogy kés van a torkukban, minden nap minden másodpercében, az örökkévalóságig. Tényleg remélem, hogy a helyes döntést hozzák meg.

 

Be akarom fejezni ezt a beszédet, hogy megtarthassuk a kérdezz-felelek szakaszt. Adjanak nekem még 6 percet, hogy mondjak valamit a tejiparról, mivel az közvetlenül a tehenekről szól. Beszéltünk a gennyről a tehéntejben, ami durva. Beszéltünk arról, hogy egészségtelen a tejtermékeket fogyasztani, de még arra is helyezzünk hangsúlyt, hogy min mennek keresztül a tehenek. Tartsák észben, a veganizmus nem az önök egészségéről szól – ez önző lenne. Arra próbálom rávenni az embereket, hogy önzetlenek legyenek, a változás kedvéért. Legyenek önzetlenek, tegyenek valami jót valaki másért, és amikor ezt megteszik, ne várjanak semmit cserébe.

 

De amikor a kegyetlenségről van szó, azt hiszem, több kegyetlenség van egy pohár tejben, mint egy marhasültben. Elő akarom adni az álláspontomat vizuálisan és szóban is. Önök csak a 11. osztály lesznek, akik látják, amit mutatni fogok. Mert ez pár hónapja történt, egy alföldi városban, Ohioban, egy családi tejgazdaságban.

 

[több perces videófelvétel egy tehenészetből, amiben a teheneket és borjakat végig rúgják, ököllel ütik és vasvillával szúrkálják]

 

Ez nem elszigetelt eset! Ne gondolják egy percig sem, hogy ez elszigetelt eset! Ez az, ahogy a rabszolgákkal bánnak! Ugye, tényleg nem gondolják, hogy a rabszolgákkal jól bánnak, ugye? Tényleg azt gondolják, hogy a fehér ember kedves volt, amikor idehozták hajón a feketéket? Ugye nem gondolják, hogy a nácik kedvesek voltak, amikor a zsidókat és cigányokat beterelték a gázkamrákba, ugye?

 

És ez azért történik meg, mert önök meg akarják venni azokat a termékeket. Igen, ez a fickó egy szemétláda, amiért ezt csinálja, de ő azért csinálja, mert ÖNÖK meg akarják enni, ami kijön a tehén testéből.

 

És most már elég!! Önök már nem ősemberek. Ne viselkedjenek úgy, mint a neandervölgyiek! 2010-et írunk! Adják ezt fel!! Ez nem aranyos és nem vicces! Mert az állatokkal rosszul bánnak. Ehhez nincs joguk! Nem szabad, hogy ezt tegyék velük! Ne legyenek önök szabadok, amikor valaki más nem az. Ez erőszak.

 

És ha azon gondolkoznak, hogy a vegánok miért borulnak ki annyira néha, mint én most, csak egy részét látták. Minden alkalommal, amikor felbukkanunk egy gazdaságban, valaki ütlegel, rúg és szúrkál valakit. És valami más, amire kíváncsi vagyok, hogyan lehet, hogy amikor ilyen videókat mutatok emberekről, akik állatokat ütnek és rúgdosnak, az emberek jobban kiborulnak ettől, mint amikor kést szúrnak a torkukba? Tehát, még ha találnak is egy gazdaságot, ahol nem ütik és rúgják őket, amikor kést döfnek a torkukba, és golyót lőnek a szemük közé, hogy van az, hogy az nem kegyetlenség???

 

Tudták önök, hogy Amerikában a hamburgerhús 90%-a a tejiparból származik? Amikor a tehenek többé nem adnak hatalmas mennyiségű tejet 3-7 éves koruk között - irány a vágóhíd, nincs kivétel. Ha valaha esélyt kapnának, a tehenek 18-25 évig élnének. És a tehenek olyanok, mint minden más nőstény emlős... Nem próbálok lekezelően beszélni önökhöz, amikor az állatok dolgairól beszélek. Csak az a helyzet, hogy az emberek nem gondolják, hogy az állatok ugyanazt érzik, ugyanazokat az érzéseket, amin önök keresztülmennek, amin mi mindannyian keresztülmegyünk. Ahhoz, hogy egy nőstény emlős tejet adjon, terhesnek kell lennie. Minden évben, minden tehenet minden tejgazdaságban megerőszakolnak! Egy hosszú fém eszközt tolnak a vaginájukba, hogy beléjük fecskendezzék a bika spermáját, vagy néha puszta kézzel csinálják. Ez kényszeríti ki azt, hogy tejet adjanak. És miután megszültek, a bébiket ellopják.

 

És hadd mondjak el önöknek valamit, a legrosszabb sikoly, amit valaha hallottam - és mindet a saját fülemmel hallottam. Amikor elkezdtem rájönni erre, kicsivel több, mint 15 évvel ezelőtt, olyan voltam, mint bárki más. Nem hittem el, hogy ez ennyire rossz, azt gondoltam, hogy mindenki túloz. De mindenki mástól eltérően, akik csak elsöprik, félresöprik ezt, én valóban elmentem, hogy lássam, mi történik. Hat hetet töltöttem a Thorn Apple Valley disznó vágóhídon Detroitben, 1993-ban. Betörtem állatkísérletek laboratóriumaiba. Betörtem szőrme farmokra. Bementem minden cirkusz és minden rodeó színfala mögé, ami csak keresztülment Michiganen.

 

A legrosszabb sikoly, amit valaha hallottam! Egy anyatehén a tejgazdaságban, ahogy ő ordít és kiüvölti a tüdejét, nap-nap után az ellopott bébije után, hogy adják vissza neki. És csak elképzelni tudom, hogy ugyanez a sikoly hangzana el minden nőtől ebben a teremben, ha valaki szülés után lenyomna, és ellopná tőled az újszülött gyerekedet. És miért veszik el a bébiket az anyjuktól? Hát, a tejiparban nem lehetnek kis bébik, akik kiszívnak minden tejet, ami értük van, amikor ők inkább neked adnák azt el. Minden alkalommal, amikor megisznak egy pohár tejet, egy borjú nem iszik. És az anyatehenek csak egy okból csinálnak tejet.

 

A kérdezz-felelek során, amit hamarosan tartunk, kérdezhetnek tőlem bármit, amit csak akarnak. Nem vagyok politikus, hozzanak fel bármit. Ha felmentek az internetre, mielőtt idejöttem, és látták a radikális írásaimat, amik miatt kirúgtak országokból, hozzák fel azokat is! Bár van egy kérdés, amivel nem fogok foglalkozni: Nem kérdezhetik meg, hogy miért adnak tejet a tehenek! „Szóval, ha ez jó nekünk...” „Ne tápláljuk ezzel a gyerekeinket, Gary?” „Nem kellene meginnunk?”

 

A természet gondoskodott erről az idők kezdetén: a tehenek a gyerekeiknek termelik a tejet, és kizárólag a gyerekeiknek. Téma lezárva! Örökre! Véglegesen! Nincs vita! Nincs tárgyalás. Nem a bébi elefántoknak termelnek tejet, sem a bébi orangutánoknak, sem a bébi sünöknek, sem a bébi nyulaknak, a bébi patkányoknak, a bébi embereknek, serdülő embereknek, vagy felnőtt embereknek sem.

 

Ennek a mi testünknek abszolút nincs szüksége tehéntejre, mint ahogy abszolút nincs szüksége zsiráftejre. És zebratejre, orrszarvútejre, vízilótejre, tevetejre, szarvastejre, antiloptejre, kancatejre, malactejre, kutyatejre, macskatejre sem. Az egyetlen tej, amelyre valaha szükségünk van, az a saját anyánk teje, amikor megszületünk. És ennyi! És amikor megtörtént az elválasztás, sosincs többé szükségünk egy csepp tejre sem. Nincs olyan faj ezen a bolygón, amelynek szüksége lenne tejre az elválasztás után.

 

De ha bele szeretnének venni valamiféle tejet az étrendjükbe, mint ahogy én is teszem, hadd ismételjem meg a jó híreket: szójatej, rizstej, mandulatej, kendertej, kókusztej, zabtej, mogyorótej. Megígérem, hogy szeretni fogják valamelyiket e hétféle vegán tej közül. Ne feledjék, amikor vegánná válnak, nem adnak fel semmit! Megkapják az ételek vegán verzióját, vagy ehetnek dolgokat, amik tényleg természetesek, mint a gyümölcsök, zöldségek, bab, lencse és magvak. Meg szeretném köszönni mindenkinek, hogy elfogulatlanul figyelt, ezt nagyra becsülöm.

Idézetek hírességektől

"A gyerekek manapság hajlamosak túlzásba vinni a fehérjét - ez olyasmi, ami szerintem teljesen felesleges. Az alapszintű, jó táplálkozási receptemben kihangsúlyozom, hogy minden testsúly kilogrammra egyél kb. egy gramm fehérjét."

Arnold Schwarzenegger

Szakrális idézetek

"Élőlényeket ölsz és helyes tettnek hívod. Mondd testvér, mit neveznél jogtalan tettnek? A legkiválóbb bölcsnek hívod magad; akkor kit nevezel hentesnek?"

Guru Granth Sahib, 1103. oldal

Kedves Látogató! A weboldalon cookie-kat(sütiket) használok, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Kérlek, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt!
Ok